El medi natural

 • La Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró

  La Secció de Ciències Naturals es va constituir com a tal per acord del Patronat de l’aleshores anomenat Museu Municipal de Mataró a finals de l’any 1976. Funciona i desenvolupa les seves activitats gràcies a un equip d’investigadors voluntaris del Museu de Mataró. La secció es va constituir com a tal per acord del Patronat de l’aleshores anomenat Museu Municipal de Mataró a finals de l’any 1976. Des de llavors, les seves línies d'actuació van cobrir un ventall ampli de temes, principalment en els camps de la recerca i la divulgació del patrimoni natural de la comarca del Maresme i de l'educació ambiental.

  Aquest col·lectiu treballa al CPAN. Centre de patrimoni arqueològic i natural en un gran nombre de projectes de recerca que posteriorment es concreten en projectes de difusió: exposicions, seminaris, cursos... i la publicació de la revista científica l’Atzavara.

  Projectes de recerca de patrimoni natural en curs

  medi natural

  Publicacions de patrimoni natural
  L’Atzavara és el Butlletí de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró que pretén acostar la ciència als ciutadans. Els seus articles mantenen el rigor que requereix una revista essencialment científica, alhora que cerquen la divulgació amena dels resultats de la recerca ambiental catalana.
  La revista es publica des de l’any 1979 (núm. 1) i, fins a l’actualitat, s’han publicat 22 exemplars que, amb els anys, han anat guanyant en qualitat de continguts i de format. Actualment és de periodicitat anual i de caire monogràfic, és a dir, els articles de cada edició es desenvolupen entorn a un mateix tema.

  Articles consultables a text complet a www.scn-mm.cat/atzavara i al portal de Revistes Catalanes amb Accés Obert (www.raco.cat).

  Altres publicacions són: El Maresme en viu (1979), El front marítim de Mataró (1995) i Recer de viatgers (catàleg d’exposició, 2000).

  Servei educatiu de patrimoni natural
  Els tallers i les activitats pedagògiques destinades a grups i centres educatius es poden consultar aquí.


  [X] tancar desplegable
 • Delegació de la Serralada Litoral Central

  Al març de 2014 es va presenta públicament a la sala d’actes de Can Palauet la Delegació de la Serralada Litoral Central, filial de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), i continuadora de l’antiga Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró. La Secció, formada per més d’una vintena d’ investigadors voluntaris amb una àmplia experiència en el sector mediambiental, segueix treballant sota un nou paraigües que els permet arribar a més públic i créixer com a entitat.

  La Delegació col·labora amb la Direcció de Cultura i el Museu de Mataró en projectes tan emblemàtics com l’exposició de bolets, la revista L’Atzavara o els seminaris científics, a més d’altres projectes puntuals o futurs.

  L’espai de treball de la delegació és Can Boet-Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural (CPAN), que també integra el Centre de Documentació (CD) del Parc del Montnegre i el Corredor a Mataró en conveni amb la Diputació de Barcelona.


  [X] tancar desplegable
 • Centre de Documentació del Parc del Montnegre i el Corredor
  Sergio Ruiz ©

  L’any 1996, mitjançant un conveni entre la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró es crea el Centre de Documentació del Parc del Montnegre i el Corredor a Mataró  amb la finalitat de recopilar tota la informació referida al Parc, especialment en el vessant litoral del massís.

  El Centre de Documentació té com a principal objectiu recopilar materials documentals sobre les peculiaritats faunístiques i vegetals del Parc, així com sobre la seva diversitat històrica i cultural.D’aquesta manera, s’integra com un equipament més dins la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, comparteix objectius i metodologies de treball amb la resta de Centres de Documentació de la Xarxa i treballa de forma continuada en la catalogació dels documents que es poden consular a través d’Internet (catàleg col·lectiu).

  A més a més d’aquestes tasques documentals, també s’hi desenvolupen tasques d’informació sobre els recursos que ofereix el Parc (itineraris, programes pedagògics, publicacions, equipaments...), s’hi programen activitats de divulgació (seminaris, cursos, exposicions...) i s’informa sobre les activitats de recerca que es duen a terme, fomentant la comunicació entre els diferents col·lectius d’investigació. Es per això que el centre neix i creix a la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró (actualment al CPAN. Centre de patrimoni arqueològic i natural) i es donen suport mutu.


  [X] tancar desplegable
 • Documentació de patrimoni natural

  Biblioteca especialitzada en ciències naturals i en l’àmbit geogràfic de la comarca del Maresme, fruit dels prop de 40 anys de col·laboració de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró amb altres institucions a través dels intercanvis, les donacions de col·lectius o particulars i les adquisicions.

  La biblioteca disposa d’un fons de gairebé 2500 volums, constituït bàsicament per llibres, revistes, documents tècnics i enciclopèdies especialitzades.

  El Centre de Documentació del Parc del Montnegre i el Corredor, creat el 1997 en conveni amb la Diputació de Barcelona, ha permès el manteniment de tot aquest fons documental i la seva obertura a la consulta pública.

  Només una part dels documents de la biblioteca de patrimoni natural, aquells que tenen relació amb l’espai protegit, són catalogats a la base de dades comuna dels Centres de Documentació de la Xarxa de Parcs Natural, però tots ells es poden consultar dins l’horari d’obertura al públic: els dijous, de 10 a 14 h.


  [X] tancar desplegable
CPAN Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural
c. de Pablo Iglesias, 83
08302 Mataró

Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró
www.scn-mm.cat

Centre de Documentació del Parc del Montnegre i  el Corredor
tel. 937 582 206
p.montnegre.cdmataro@diba.cat
Horari:
Dijous, de 10 a 14 h
(excepte festius)
Fora d’aquest horari cal concertar prèviament la visita.