Nau Gaudí

És el primer edifici que va construir Antoni Gaudí i l’únic que no va ser promogut ni per la burgesia ni per l’església, sinó per una de les primeres cooperatives obreres del tèxtil.
La seva amistat amb Salvador Pagès, un dels líders més destacats del moviment cooperatiu a Catalunya, va ser decisiva per a aquesta col·laboració, fins al punt que en una primera etapa Gaudí va simpatitzar amb els nous moviments socials. De tot el projecte que va idear es conserven la nau de blanqueig i les latrines adjacents.

És una obra clau en el plantejament perquè va obrir el camí de la creació gaudiniana més genuïna: el desenvolupament dels arcs com a elements sustentadors. Si no hagués existit la cooperativa de Mataró, Gaudí no hauria desenvolupat les fórmules que posteriorment va fer servir per projectar les golfes de la Pedrera o la famosa maqueta estereofunicular de l’església de la Colònia Güell. La utilització dels arcs parabòlics va permetre a Gaudí cobrir una superfície diàfana de gairebé 600 metres quadrats sense haver de recórrer a columnes o murs, i la utilització de la fusta li va permetre articular-la en petits trams per formar uns arcs esvelts i resistents.
L’any 2002, en el marc de l’Any Internacional Gaudí, que commemorava el 150è aniversari del naixement de l’arquitecte, l’Ajuntament de Mataró va rehabilitar la nau de blanqueig, sota la direcció de l’arquitecte Manuel Brullet.
L’edifici va ser declarat monument historicoartístic per l’Estat espanyol l’any 1969 i Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1982.

Des del novembre del 2010 és la seu de la Col·lecció Bassat a Mataró.

Nau Gaudí
c. de la Cooperativa, 47
08302 Mataró
tel. 937 412930
info@bassatgaudimataro.cat


Horari:
L’obertura de la Nau Gaudí està vinculada a si hi ha exposició visitable. En aquest cas els, horaris són:
De a dimarts a divendres de 17 a 20 h. Dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius d'11 a 14 h. Tancat els dies 1 i 6 de gener, Divendres Sant, 1 de maig, 24 de juny, 27 de juliol, 15 d’agost, 11 de setembre, 25 i 26 de desembre.

Nau Gaudí

Bassat