Les entitats i associacions
de Cultura Popular i Tradicional

Colla Castellera Capgrossos de Mataró
En tant sols 17 anys la Colla Castellera Capgrossos de Mataró ha passat de ser pionera en una terra en què no hi havia tradició de castells a ser una de les colles de referència del país. El 2002 assoleix els primers castells de 9, convertint-se així en la colla que ho aconsegueix amb menys temps. L’any 2010, a la diada de Tots Sants a Vilafranca del Penedès entra dins el selecte grup de les Colles de Gamma Extra.
Pg. de Mariona Galindo, 1. 08301 Mataró / 937 906 160 / colla@capgrossos.cat www.capgrossos.cat

Germandat Antiga de Sant Antoni Abat
Als voltants de la festa de Sant Antoni Abat, més conegut com "Sant Antoni dels burros" i calendaritzats per consens amb les poblacions veïnes, Mataró celebra els tradicionals Tres Tombs el primer diumenge després de la festivitat de Sant Antoni. La Germandat Antiga de Sant Antoni Abat és l'encarregada d'organitzar-los des d'antic i és l'any 2013 que Mataró és escollida per la Federació Catalana dels Tres Tombs per acollir la XVI Trobada Nacional dels Tres Tombs.
C. de Sant Josep, 18. 08302 Mataró / 937 553 196

Ball de Diables de Mataró
Comparsa festiva i tradicional que contempla principalment dos elements: el Ball de Diables i El Basilisc.
Veïnat de Mata, 66. 08304 Mataró / junta@diablesdemataro.cat / www.diablesdemataro.cat / twitter.com#DiablesMataro / https://ca-es.facebook.com/DiablesDeMataro

Entitat Folklòrica Catalana de Mataró
Associació nascuda amb l’objectiu de divulgar les tradicions dels països catalans, en especial la dansa. L’associació està integrada pels Dansaires d’Iluro, els Bastoners de Mataró, els Cavallets de Mataró i el Boixet.
C. de Jaume Ibran, 1 1a. 08302 Mataró / 937 901 802 / iluro@ilurotradions.org www.ilurotradicions.cat ilurotradicions.blogspot.com.es/

Associació Cultural i15
...i15! és una entitat formada per un grup de mestres i persones relacionades amb l’àmbit de la festa. La voluntat del grup impulsor és editar publicacions per tal de difondre, des de casa o a l’escola, Les Santes i els elements festius, les comparses de la ciutat i tot el que d’una manera o altra fa singular la Festa Major mataronina.
associacioi15@gmail.com

Agrupació Musical del Maresme
Associació formada per persones d’edats i perfils ben diversos: amateurs i aficionats, professionals del món de la música i joves estudiants. L’AMM té una relació molt estreta amb Les Santes: formen part del seguici i tenen un paper rellevant en el Desvetllament Bellugós.
685 536 275 / info@labanda.cat / www.labanda.cat agrupaciomusicaldelmaresme.blogspot.com.es facebook.com/pages/Agrupaci%C3%B3-Musical-del-Maresme/299327456765946

Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró
Associació que vol fomentar la tradició gegantera i vetllar pel manteniment de les figures com a patrimoni cultural. Aglutina i coordina les actuacions de les colles associades i s’implica en l'organització dels actes que apleguen una nodrida presència de gegants de la ciutat de Mataró.
Casal de Barri Peramàs-Esmandies / Rda. de Leopoldo O’Donnell, 94. 08302 Mataró / secretariat@ccgm.cat www.ccgm.cat

Associació Cultural i d’Esbarjo Mestres del Gai Saber
Associació dedicada a l’estudi i promoció de diferents cultures i tradicions comarcals i nacionals, vinculada especialment a la recuperació d’un ball propi del Carnaval català que està molt estès pel Vallès i el Maresme: el Ball de Gitanes.
twitter.com/MGaiSaber es-es.facebook.com/mestres.delgaisaber

Associació de Puntaires de Mataró
Associació dedicada a la pràctica i promoció de l’art de fer puntes de coixí. https://www.facebook.com/pages/Associacio%CC%81-de-Puntaires-de-Mataro%CC%81/532561056786936

Agrupació Sardanista Santa Anna
Associació que vetlla per la difusió de la sardana en les seves principals vessants, la ballable i el concert.
Av. del Maresme, 415 4t 1a. 08301 Mataró / 937 961 395 sardanistesdesantaanna.blogspot.com.es/ facebook.com/assa.mataro

Colles Sardanistes Repuntejant
Entitat dedicada al món de la competició i també a la promoció i difusió de la sardana dins de l’àmbit de la dansa tradicional i popular de Catalunya.
C. de Jaume Ibran, 1 2on. 08302 Mataró / 937 902 008 repuntejant.entitats.mataro.cat

Federació d’Entitats Sardanistes de Mataró
Agrupa i coordina les diverses entitats de la ciutat relacionades amb el món de la sardana. En formen part: Agrupació Sardanista Santa Anna, Colles Sardanistes Repuntejant, Cobla Iluro, Cobla Ciutat de Mataró, Cobla Costa Daurada i Entitat Folklòrica Catalana de Mataró.
C. de Jaume Ibran, 1 2n. 08302 Mataró / 937 902 008

Armats de Mataró
Associació de caràcter cultural, sense ànim de lucre, que data de l'any 1705 i que aplega homes, dones, nens i nenes. La seva principal activitat es desenvolupa durant la Setmana Santa (processons, desfilades i representació teatral del Misteri de La Passió). L’any 2002 les seves Desfilades son Patrimoni Cultural de la Ciutat de Mataró i l’any 2007 es va atorgar la Medalla de la Ciutat a l’associació per la transcendència cultural i social de les activitats que organitza.
Apartat de Correus núm. 122 / Carrer de Baixada de Sant Simó 13. 08301 Mataró / 654385087 armatsdemataro@gmail.com www.elsarmatsdemataro.blogspot.com.es/contacta-amb-nosaltres.html

Comissió de Setmana Santa
L’any 1984 es constituí una comissió per recuperar les processons antigues de la ciutat. Una tradició de la qual a Mataró se’n té notícia abans del s. XVII. Amb aquesta nova etapa s’ha anat conformant un model particular on conviuen en harmonia diferents expressions d’arreu del territori. El component de respecte, de convivència, de diversitat i la seva trajectòria històrica ha fet que la Processó General de Divendres Sant, la més important del calendari, hagi estat declarada Patrimoni Cultural. La Comissió de Setmana Santa −que aplega totes les confraries, germandats i Armats de Mataró− ofereix 38 actes concentrats en els 10 dies de la Setmana Santa i s’ha convertit en un referent del món confrare a nivell català. En formen part: Armats de Mataró, Confraria Oració del Senyor a l’Hort, Germandat Jesús Captiu i Nostra Sra. dels Dolors, Confraria de la Coronació d’Espines, Confraria de la Verònica, Confraria del Sant Crist de l’Agonia, Sant Crist de la Bona Mort, Confraria del Sant Sepulcre, Germandat de la Soledat i Venerable Congregació dels Dolors.
Av. del Perú, 13. 08304 Mataró / 647 754 125 / setmanasantamataro@yahoo.es www.setmanasantamataro.cat / facebook.es

L’Ajuntament de Mataró disposa d’un directori on hi consten totes les entitats registrades.

Aquí hem llistat les entitats i associacions de cultura popular amb les quals col·laborem i programem les activitats d’aquest àmbit.

Podeu consultar la pàgina de Participació ciutadana de l’Ajuntament de Mataró on hi ha la informació sobre les subvencions a entitats aquí.